Program - Våren 2019 - Enskede-Årsta Hembygdsförening

Onsdagen den 13 februari, kl. 19.00  

1950-tal – Enskedes nybyggare och den experimentella enhetsskolan

Området runt Blåsut bebyggdes på 1940-talet, mest med hyreshus. Många flyttade in under kort tid och det kryllade av barn i området. 1950/51 byggdes därför Nytorpsskolan, som blev en av Stockholms första s k "enhetsskolor", de som skulle ersätta den gamla modellen folkskola+realskola med "en skola för alla – även barn från hem utan studievana". 45 år senare träffades några klasskamrater och började prata minnen från den gamla hemtrakten och skolan. De samlar nu egna och andras minnen på enskedebilder.com, där alla är välkomna att bidra. Två av dem, Elisabeth Nilsson och Lena Lindmark, berättar om en pionjärverksamhet som lockade många entusiaster.

Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd. 

Kyrkvillan, Stora Gungans Väg 3 i Enskede

 

Onsdagen den 13 mars, kl. 19.00 

Årsmöte samt Bildvisning
Vi börjar med årsmöte och därefter gör Hans Antvik en presentation av stadsdelen Enskede Gårds historia illustrerad av ett 70-tal bilder från tidigt 1900-tal till nutid. Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd med sångunderhållning. 

Kyrkvillan, Stora Gungans Väg 3 i Enskede

 

Onsdagen den 10 april, kl. 19.00 

Sophia Reuterdahl – hovurmakare

Sophia Reuterdahl har varit urmakare sedan 1987 och är fjärde generationen urmakare. Sedan 1996 driver hon ett urmakeri på Stockholmsvägen 19 i Enskede, men idag upptas hennes tid mest till fasta uppdragsgivares klockor. Som hovurmakare är hon är också ansvarig för de elva kunglig slottens klockor och sköter tillsynen av klockorna på Stockholms slott varje vecka. Sophia kommer att visa bilder och berätta om sitt arbete som urmakare och bl a hur det är att arbeta på slottet. Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd. 

Kyrkvillan, Stora Gungans Väg 3 i Enskede

 

Söndagen den 12 maj, kl. 11.00 - 13.00 

Göta landsväg

Vandring i samarbete med Brännkyrka Hembygdsförening.

Promenaden går söderut där vi stannar upp vid platser där det en gång i tiden stått gårdar, krogar och torp utefter vägen. Avslutas vid Lerkorgen vid Älvsjö centrum med möjlighet att fika i deras café. Promenaden är ca 4-5 km lång. Guide: Maj Sandin. 

Samling nedanför tvärbanans plattform vid Gullmarsplan.

 

Lördagen den 25 maj, kl. 11.00 

Vad kunde man handla i 1950-talets Årsta?

Vandring i centrala Årsta där vi gemensamt försöker finna ut vilka butiker och verksamheter som fanns i Årsta då Årsta var nybyggt. En inventering har påbörjats av Hembygdsföreningen 2017. Vi välkomnar inte minst äldre Årstabor som kan bidra med kunskap om butikerna i äldre tid. 

Samling vid Årsta torg, entrén till Årsta Centrum.