Program - Hösten 2019 - Enskede-Årsta Hembygdsförening

Torsdagen den 12 september, kl. 18.00  

Årsta – ett folkhemsideal under förvandling

Föredrag av journalisten, författaren och Årstabon Göran Greider. Efter en kort introduktion vid fontänen på Årsta torg vandrar vi till Årsta Församlingshus på Bråviksvägen 47 där Göran Greider fortsätter att berätta om Årstas framväxt som ett folkhemsideal. Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd. 

Samling vid fontänen på Årsta torg  

Onsdagen den 16 oktober, kl. 19.00 

Stockholms ölkaféer – ett försvunnet kulturarv

Föredrag av historikern Leif Gidlöf. Ölkaféerna är en typisk stockholmsföreteelse. Mest blomstrande under motbokstiden fram till 1955. På 1980-talet kommer slutet med rivningar, försvunna arbetsplatser i innerstaden och flyttströmmar till förorterna. Men länge är kaféerna en del av stadens sociala verklighet och även ett exempel på kvinnligt småföretagande. 

Efter Leifs föredrag kommer det att ske vinstdragning och prisutdelning i tävlingen Enskededalen-promenad. (Bildfråga nr 11 utgår ur tävlingen eftersom objektet har försvunnit i början av september) 

Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd. 

Kyrkvillan, Stora Gungans Väg 3 i Enskede

 

Torsdagen den 14 november, kl. 18.30 (felaktig veckodag angiven i utskickat höstprogram) 

Stadsarkivet Liljeholmskajen

Visning av Stockholms Stadsarkivs nyöppnade filial vid Liljeholmskajen. Stadsarkivet Liljeholmskajen bjuder på en unik miljö med publika ytor och arkivlokaler inrymda i två 150 meter långa tunnlar i berget där Vin & Sprit tidigare hade sitt lager. I magasinen ryms stockholmskyrkornas kvarlämnade papper, medicinska arkiv och miljontals ritningar från 1700-talet till idag. Upplev en spännande miljö och hör litet om platsens historia samt om Stockholms bebyggelsehistoriska arv – numera ett världsminne. 

Stadsarkivet Liljeholmskajen, Sjöviksvägen 126