Program - Våren 2022 - Enskede-Årsta Hembygdsförening

Onsdagen den 16 februari, kl. 19.00

Damerna i "Käringstan"

Solveig Faringer sångerska, skådespelerska och författare, född, uppvuxen och alltid boende i Enskede, kåserar kring de intressanta kvinnorna som givit namn åt gatorna i ”fruntimmersområdet” eller som det kallas till vardags, ”Käringstan”. Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd. 

Kyrkvillan, Stora Gungans Väg 3 i Enskede

 

Onsdagen den 16 mars, kl. 19.00 

Årsmöte samt bildvisning av Alfred Bentzers bildsamling
Vi börjar med årsmöte och därefter blir det bildvisning med Hans Antvik av Alfred Bentzers bilder av Enskede och framförallt Stockholm från förrförra sekelskiftet. Föreningen bjuder på kaffe/te och kaffebröd. 

Kyrkvillan, Stora Gungans Väg 3 i Enskede

 

Onsdagen den 20 april, kl. 19.00 med en stunds mingel och tilltugg från 18.30

Hushållning och värdskap hos Årstafrun
Christina Olsson och Maj Sandin ger ett föredrag baserat på en bok om Årstafrun, Märta Helena Reenstierna, ur ett gastronomiskt och värdskapsperspektiv. Föredraget behandlar trädgårdsodlingar, måltider och värdskap med utgångspunkt från tusentals anteckningar om detta i hennes dagböcker skrivna 1793–1839. Föredraget arrangeras i samarbete mellan Hembygdsföreningen och Årsta Biblioteks Vänner. 

Årsta Folkets Hus, Mälaren (biografsalongen), Årsta Torg

 

Lördagen den 21 maj, kl. 12.00

Vandring i "Käringstan"
Guidad vandring av en del av stadsdelen Enskededalen ofta kallad Käringstan med Hans Antvik och Lena Wallin. Namnets bakgrund beror av att ett 10-tal gatunamn i detta område hämtade sina namn 1925 från ett antal mer eller mindre kända kvinnor ur Sveriges historia. Namnen spänner från husfrun i Ornäs Barbro Stigsdotter, född ca 1472, till operasångerskan Caroline Östberg som avled 1924. 

Samling i korsningen av Matilda Ljungstedts Väg och Dalgårdsvägen

Om några ändringar sker i programmet så annonseras det på denna sida. Kontrollera alltid inför varje programpunkt.